Main menu

Pages

Gamle egyptiske guder og gudinder

Egyptiske guder

 
Når vi forsøger at gøre noget fornuft ud af de mange egyptiske guder og gudinder, må vi holde to vigtige kendsgerninger i tankerne. Først blev tidligt i Egyptens historie lavere (nord) og øvre (syd) Egypten samlet under én hersker. Denne forening resulterede i en sammenlægning af flere kulturelle traditioner. For det andet, fordi gamle egyptiske civilisation eksisteret i mere end tre tusind år, guder og myter gradvist ændret sig over tid som følge af nye ideer, kontakt med andre folkeslag og ændrede kulturelle værdier.

   
En af de mest kendte legender i egyptisk mytologi, nemlig guden Osiris, kredser omkring en guddom, der på én gang kan have været en lokal hersker i Nilen delta. Oprindeligt var han en gud er forbundet med byen Busiris i Delta og er et eksempel på en regional gud, der fik landsdækkende accept.



Egyptiske guder
Gamle egyptiske guder og gudinder
Gamle egyptiske guder og gudinder


   Ifølge myten var Osiris kongen af ​​Egypten, som blev dræbt af sin jaloux broder Seth. Denne onde bror derefter klippe op Osiris 'krop og spredte delene i hele Egypten. Osiris havde en trofast hustru Isis, der sammen med sin søster Nephthys, samlede de stykker sammen. Brug hendes magiske evner, Isis sætte brikkerne sammen igen, men Osiris kunne aldrig igen leve som de andre guder. Han derfor regerede som herre i underverdenen, mens hans søn, Horus, blev hersker over Egypten (se nedenfor). Osiris er repræsenteret som et mumificeret konge.

   
Fordi legenden fortalte om Osiris 'død og genfødsel, egypternehædret ham som gud for de døde. Han er afbildet som en mumie bedriftskurk og plejl, den insignier kingship. Under det gamle kongerige (ca. 2750-2250 f.Kr.), blev han tilknyttet den afdøde farao i efterlivet. Under Riget i Midten (ca. 2025-1627/1606 f.Kr.), hvor mange af de begravelses ritualer blev tilgængelige for en stor del af befolkningen, blev alle personer i forbindelse med Osiris på deres død.

   
Horus, falken-hovede søn af Osiris og Isis, er helten i en legende i forbindelse med Osiris myten. Fokus i denne legende er på en kamp mellem Horus og hans onkel Seth om tronen i Egypten. Denne kamp var meget intens, fordi Horus også ønsket at hævne sin fars mord. Horus til sidst besejrede Seth og blev hersker over Egypten (konger Egypten blev anset for at være Horus på jorden). I løbet af kampen, dog Seth rev ud og brød Horus 'øje ved at smadre den på jorden. En anden gud, Thoth, plukket op øjet og restaureret den. Denne øjet blev en meget magtfuld amulet kendt som wedjet øjne og er ofte set i gravene eller smykker.

   
Thoth, genopretteren i øjet, det generelt er afbildet med hovedet af en ibis, en fælles egyptisk fugl. Thoth var den skriftlærde af guderne og mentes at have opfundet skriftligt. Han besad vidunderlige magi og var også forbundet med månen og tid. Nogle gange kan en bavian repræsenterer ham, når han er afbildet som en helhed dyr snarere end en mand med en bavian hoved.

   
Da religion i Egypten Evolved, fik forskellige guder betydning. Hundreder af år efter pyramiderne blev bygget, den største centrum for regeringen flyttede sydpåtil byen Theben, og den lokale gud i denne by blev leder af den egyptiske panteon. Det var guden Amun og en meget stor og imponerende tempel blev bygget i hans ære nær den moderne landsby Karnack. Selv om vædderen og gåsen blev anset for at være de hellige dyr i Amun, er Gud selv altid portrætteret som en mand. Amun kone var gudinde Mut. Mut er ofte portrætteret som en kvinde iført en grib hovedklæde, men kan også have en løvehoved eller være repræsenteret som en grib.

   
En anden gudinde var Hathor, der tog flere forskellige former, alle relateret til en ko. Undertiden blev hun afbildet med en ko hoved eller bare med ørerne eller horn på en ko. Til andre tider en hel ko blev anvendt som hendes repræsentation. En stor guddom, blev hun identificeret med skønhed og musik. Mange templer blev bygget til ære for hende.

   
Gudinden Sekhmet repræsenterede krig, ødelæggelse og pest.Normalt portrætteret med hovedet af en løve på en kvindes krop, var hunogså forbundet med et andet aspekt med katten.

   
En anden guddom, der ofte blev portrætteret med hovedet af et dyr er Anubis. Han havde hovedet af en doglike dyr kaldes en sjakal. Fordi sjakaler boede i den lave ørkenen, hvor kirkegårde blev placeret, Anubis kom til at blive hædret som gud for begravelsesplads. Anubis også tjent som gud for balsamering, der har ansvaret for at forberede organer til begravelse.

   
Vi ved ikke, hvorfor egypterne valgte at knytte nogle guder og gudinder med dyr, eller hvorfor en visse dyrearter kom til at repræsentere en specifik guddom. Alle de dyr, der udviklede hellige foreninger var imidlertid indfødte til Egypten på et eller andet tidspunkt i dens historie.