Main menu

Pages

Exempel på forntida egyptisk konst


Den Narmer Palette- En skärm-formad platta av gråsten 64 centimeter lång, är i form av en kosmetisk palett. Det skulle ha använts för blandning make-up för den kungliga familjen.



- Vad gör denna palett av betydelse är som är större än de flesta paletter, och det är konstfullt snidade på båda sidor med bilder och ord.

- Det Narmer Palette är ett av de första exemplen på egyptiska Hieroglyphic skrift. Farao Narmer visas på två sidor av paletten bär 2 olika kronor. Detta kan representera den historiska händelse av sammanslagning av Övre och Nedre Egypten av farao.




Sittande Scribe

    
- Detta målad kalksten skulptur är en man i sittande ställning, förmodligen en skriftlärd. I det gamla Egypten skriftlärda var de mest utbildade människor, med att studera juridik, matematik, religion samt läsning och skrivning.- Han håller en halv rullade papyrus. Under den antika egyptiska perioden skrev in på papyrus som är en typ av papper tillverkat av en torkad papyrus anläggning.-Han ses sitter lågt på marken eftersom det under denna tid var det ogillat för alla i landet att sitta högre än farao.




Nebamun jakt fåglar- Här ser vi Farao Nebamun jakt vilda djur. På bilden ser vi också hans fru och dotter tittar på honom försörja familjen.-Denna bild är ett bra exempel på hur de måla stil i Egypten börjar förändras. Istället för allt är stel och platt, börjar det att se mer naturligt. Fåglarna verkar mer fri och öppen och fisken har mer skuggning och volym.




Kista av Tutankhamon- Tutankhamon dog vid mycket ung ålder av 18 år. Hans kista var mycket mer genomarbetade än de flesta faraoner "innan honom. Det konstaterades i 1922 av en brittisk arkeolog. Han upptäckte att inne ytterligare 2 enkla snygga kistor var en fast guld sarkofag dekorerad med färgat glas och halvädelstenar- I hans händer han håller skurk och slaga. Den slaga symboliserar Faraos roll som leverantör av livsmedel för sitt folk och skurk symboliserar hans roll som herde för sitt folk.- Skydda huvudet är två gudinnorna, Wadjet Cobra och Nekbet den gam. Vingarna och klor av dessa djur linda runt honom som ett tecken för oändligheten.




Menkaure och drottning Khamerernebty- Det här är ett bra exempel på skulptur från Gamla riket stil i Egypten.- Skulptören skulle ha börjat med en solid sten torg och sedan mejslade och slipat den för att få en smidig konsistens.- Även i en skulptur, fick ingen på att bli större eller högre än farao. Drottningen här är kortare och står längre bak.






Byst av Nefertiti- Det här är ett bra exempel på skulptur från Nya Riket stil i Egypten. Lägg märke till hur funktionerna ser mer verklig än de gamla riket statyer.- Detta stycke är gjord av kalksten och sedan målas för att se naturalistiska. Blått är en signatur färg för Nefertiti. Under de gamla tider var blå färg mycket dyrt och svårt att göra. Detta innebar att endast kungliga familjer hade råd att använda den.