Main menu

Pages

Den första glimt många besökare har av detta tempel är från floden när deras kryssningsfartyget bryggor vid sidan av Corniche El Nil. Därifrån är det lätt att visualisera de heliga Barques så länge sedan förde guden Amun-Min och hans hustru Mut nedför floden från Karnak för sin årliga smekmånad under OPET Festival. Templet är klart synlig från Corniche och på natten gör en spektakulär syn som dess gårdar och statyer är upplysta tills templet stängs.



Om du tittar noga på flygfoto visas ovan kan du se att layouten i templet är inte symmetrisk och att dess axel är något skev. Amenhotep III, (Amenhotep - 18: e dynastin) som också byggde en massiv bårhus tempel på Västbanken och den så kallade Memnonstoderna, byggde större rakare delen av templet och Ramses II (19 dynasti) byggde den skeva tillägg. De var förmodligen gjort i en vinkel för att införliva vissa tidigare helgedomar och att anpassa den väg som en gång gick Luxor Temple till Karnak templet. Allén var tre kilometer lång och under den 30: e dynastin var klädda med sfinxer på order av Nectanebo. De flesta av Avenue har försvunnit under byggnaderna i modern Luxor, men en imponerande rad av dem kvar i tempelområdet.Den ursprungliga templet var liten och hedrade den årliga OPET festivalen som hölls i den andra månaden av sommaren när Nilen var översvämning. Denna tidiga konstruktion hade helgedomar byggdes av Hatshepsut som senare utökades med sin bror Tutmosis III, men det finns tecken på ett tempel vara där från Mittens rike eran. De äldre delarna av templet främst demonteras och återanvändas när byggandet av större tempel började och det finns nu mycket visuell styrka dessa. Under Amenophis regeringstid blev templet kallas "Harem i söder" och det fick den magnifika som vi ser idag. En detaljerad planritning av templet visas i slutet av denna artikel.


















Även Amun Min senare fördes till Luxor av floden, ursprungligen han bars längs Avenyn och en karneval stämning skulle ha rått. Templets massiva kolonner hade varit färgglada och under OPET festivalen skulle dess gårdar fyllas med musik och dans som präster, utfört ritualer som krävs för att bringa välstånd till Övre Egypten. I forna tider, skulle vanliga människor inte har tillåtits inne i templet slakteriområdet och endast en noggrant utvald målgrupp skulle bevittna dessa. Denna uråldriga festival är nu återspeglas i Abu el Haggag Moulid som äger rum årligen i månaden Charban, strax före starten av Ramadan. Abu el Haggag var en lokal islamisk helig man som under medeltiden, begravdes i en skräp-fyllda helgedom inne i templet. En beskrivning av denna Moulid återfinns i religiösa högtider delen av Guide till Luxor.När strömmen av prästerna krympt och Thebe återgått till att vara en avkrok, gjorde byborna sina hem innanför templets väggar och förde sina nya religioner med dem. Nu, när du passerar ingången, du inte bara se en colonnaded innergård som är kantad med statyer av Ramses II, utan också en moské som byborna vägrade att förstöra när de flyttades ut ur templet i det nittonde århundradet. Moskén hedrar Abu el Haggag och eftersom det fortfarande är i bruk, innebär det att det har funnits 4.000 år av dyrkan på denna webbplats. Det byggdes på artonhundratalet, men det har fortfarande sin ursprungliga 11-talet minaret.

       
Abu el Haggag moskén är fortfarande i bruk och markerar 4.000 år av dyrkan på webbplatsen.Framför templets första pylon, som är dekorerad med scener av Ramses seger i slaget vid Kadesh är en obelisk som har fyra hund-headed babianer vid basen. I enlighet med templets fertilitet anslutningar hade babianer ursprungligen upprättstående penisar men trots överleva intakta under tusentals år, var de tyvärr förstördes av över-pryda viktorianska arkeologer. Obelisken var en gång en ett par, men dess motsvarighet nu står på Place de la Concorde i Paris som det gavs till Louis Phillippe som en gåva.

        
Ursprungligen fanns sex statyer av Ramses II på framsidan på templet - fyra stående och två sittande - men nu bara två sittande och en skadades svårtstående staty kvarstår. De sitter statyer sitter vardera sidan om ingången och stirra mot Karnak. Till vänster om obelisken, monterad på en sockel, är en imponerande sten chef för Ramses II.Den första gården är omgiven av en dubbel rad av papyrus knopp kolumner som en gång stödde ett tak, vilket skulle ha gett templet med mörker och en hemlighetsfull luft. Mellan många av kolumnerna är fina statyer av Ramses står med en fot framåt, vilket ger honom stabilitet och nåd. Reliefer, som tillkommit senare, visar hans begravning procession där han deltog många av hans talrika söner. Det finns också en ovanlig lättnad i templet själv visar dess obelisker och banderoller. Denna del av templet är kopplad till den äldre delen genom den andra pylonen, som flankeras av kolossala statyer av sittande Ramses. Utöver detta pylon är en magnifik Colonnade pelare, som startades av Amenhotep III och läggs till av hans sonson Tutankhamun och hans efterföljare, Ay och Horemheb.Vid 21 meter hög (68 fot), även idag Colonnade är imponerande, när den restes det skulle ha varit helt konstiga. The Colonnade har fjorton kolumner, alla med öppna papyrus huvudstäder, som skulle ha stöd tak. Detta, tillsammans med de dekorerade väggarna, skulle ha skapat en sluten mörk tunnel som leder från mörker till ljus, som kunde ha åberopat religiösa extaser. Endast basen av de omgivande väggarna har överlevt, men det ger en detaljerad redogörelse för utvecklingen av OPET festivalen, vars syfte var att föryngra kungens befogenheter samt att hedra gudarna.Bortom Colonnade är en stor öppen sändes innergård, som kan ha ägnat av Amenhotep III till solen skivan Aten. Denna gård är innovativ när den rör sig bort från den vanliga hemlighetsfulla atmosfären, mot en hyllning till ljus.

       
Den unroofed sol gården leder från mörker pelargången till en hyllning av ljusSolar Days är krok och 1989, arbetare av misstag upptäckte en cache av statyer som hade förblivit dolda i nästan 2000 år. Statyerna hade begravts under den romerska ockupationen när nya kejsarna hade större betydelse än gamla faraonerna och någonstans måste hittas för att lagra överskott statyer. Begrava statyerna bevarade dem och de nu representerar några av de finaste exemplen på egyptiska hantverk. Många av dessa statyer finns utställda i Luxor Museum.På baksidan av solens gården är en Hypostyle hall som har 36 återstående kolumner, av vilka några är svårt skadade. Utöver detta finns ett myller av cirka 50 kammare och helgedomar som har tillskansat, förstorad, förskönas och i vissa fall putsade över som olika monarker satt sina spår. Vid ett tillfälle var det tänkt att en del av detta område kan ha använts som en kristen kapell, men det anses nu osannolikt.Denna del av templet är faktiskt sitt hjärta, den plats där Barques i Amun, Mut och deras son Khonsu hölls under sin korta vistelse. Här ligger också den födelseprocess rummet, som bevisar Faraos gudomliga är länken med gudarna. Antingen Amenophis eller Alexander visas här bildas av gudarna på en drejskiva. Den heliga barken av Amun var inrymt i den tredje Antechamber och fyra pelarna markerade den plats där barken placerades. Dessa pelare ersattes med en kammare under regeringstiden av Alexander den store och förändringen i byggnadsstil är ganska uppenbart.Alla runt templet är ruinerna av präster'' kvartal och en garnison. Högar av snidade block bärgats från fallna murar ligga väntar på återuppbyggnad, vilket är en uppgift som kan fyllas i på en datorskärm om inte i verkliga livet. Men med de nya utgrävningarna som sker, kan sina ursprungliga lägen fortfarande ligger.I november 2005 började arbetet med att bana väg för att göra Luxortemplet del av den största friluftsmuseum i världen. Miljoner pounds blev tillgängliga för att bevara templet från stigande vattennivån, som förstör strukturen och orsakar byggnadsstilar att knäcka och förfall. Utöver detta har moderna byggnader direkt runt templet planerats för rivning så att arkeologer kan avslöja grunderna för mer av templet. En väg är också planerad att återigen gå Luxor och Karnak tempel.Den bästa tiden att se detta tempel är i skymningen när avtagande ljuset ger ett intryck av hur templet skulle ha sett när det hade taket. Templet är upplyst och som glöd lamporna ökar den verkliga skönheten i detta tempel blir tydligare.