Main menu

Pages

Vana-Egiptuse jumalad ja Goddesses

Kui püüame teha teatud mõttes välja paljud Egiptuse jumalad ja jumalannad, me peame hoidma kaks olulist fakte silmas pidades. Esiteks, alguses Egiptuse ajalugu madalam (põhja) ja ülemine (lõuna) Egiptus ühendati ühe valitseja. See liit tulemusena ühineva mitme kultuuritraditsioone. Teiseks, kuna Vana-Egiptuse tsivilisatsiooni eksisteerinud rohkem kui kolm tuhat aastat, jumalused ja müüdid järk-järgult aja jooksul muutunud tänu uutele ideedele, kokkupuutes teiste rahvaste ja muutuvad kultuuriväärtusi.

Vana-Egiptuse jumalad ja Goddesses

   Üks tuntumaid legende Egiptuse mütoloogia, et jumala Osirise, keerleb jumalus, kes korraga võis olla kohalik valitseja Niiluse jõe delta. Algselt oli ta jumal on seotud linna Busiris deltas ja on näide piirkondliku jumal, kes sai ülemaalisest.

   
Vastavalt müüt, Osiris oli Egiptuse kuninga, kes tapeti tema armukade vend Seth. See kuri vend siis tükeldada Osiris "keha ja hajutatud osad kogu Egiptuses. Osiris oli ustav abikaasa Isis, kes koos oma õe Nephthys, kogutud tükid kokku. Kasutades oma üleloomulikud võimed, Isis panna tükid uuesti kokku, kuid Osiris võiks kunagi elada nagu teisi jumalaid. Ta Seetõttu valitses nagu isand allilma, samal ajal kui tema poeg, Horus, sai valitseja Egiptus (vt allpool). Osiris on esindatud mumifitseerunud kuningas.

   
Sest legend rääkis Osirise surma ja taassündi, egiptlasedau teda jumal surnud. Ta on kujutatud muumia ettevõtteskelm ja koot, sümboolika kuningavõimu. Ajal Vana Kuningriik (ca 2750-2250 eKr), sai seostatakse surnud vaarao elu pärast surma. Ajal Lähis Kingdom (ca 2025-1627/1606 eKr), mil paljud matusekaunistused rituaalid sai kättesaadavaks suur osa elanikkonnast, kõik inimesed ühines Osirise pärast nende surma.

   
Horus, pistrik otsaga poeg Osiris ja Isis, on kangelane legend seotud Osirise müüt. Keskendub see legend on lahing vahel Horus ja tema onu Seth jaoks troonile Egiptus. See lahing oli väga pingeline, sest Horus ka tahtis kätte maksta oma isa mõrva. Horus lõpuks kaotuse Seth ja sai valitseja Egiptus (kuningad Egiptus peeti Horus maa peal). Käigus lahing, aga Seth rebis välja ja murdis Horose silm poolt saali see maha. Teine jumal, Thoth, kiirenenud silma ja taastati. See silm sai väga võimas amulett tuntud wedjet silmade ja sageli näinud haudade või ehteid.

   
Thoth, restauraator silma, tavaliselt kujutatud peaga Ibis, ühine Egiptuse lind. Thoth oli kirjutaja jumalad ja usuti, et on leiutatud kirjalikult. Ta valdas imeline võlu ja oli seotud ka moon ja aega. Mõnikord paavian esindab teda, kui ta on kujutatud tervikuna loomade asemel mees paavian pea.

   
Nagu religioon, Egiptuse töötati, erinevate jumalate muutunud tähtsamaks. Sadu aastaid pärast püramiide ​​ehitati, suur keskus valitsus kolis lõunaet linna Teeba ja kohalike jumal, et linn sai juhi Egiptuse panteoni. See oli jumal Amon ja väga suur ja muljetavaldav tempel ehitati tema auks lähedal kaasaegne küla Karnack. Kuigi RAM ja hani peeti püha loomad Amon, Jumal ise on alati kujutatud mees. Amon naine oli jumalanna Mut. Mut kujutatakse tihti naine seljas raisakotkas peakate, kuid võib olla ka lõvi pea või olla esindatud raisakotkas.

   
Teine jumalanna oli Hathor, kes võttis mitmeid vorme, mis kõik on seotud lehma. Vahel ta oli kujutatud koos lehma peaga või lihtsalt kõrvad või sarved lehm. Teinekord Täislehmapiimast kasutati tema esitus. Suur jumalus, ta on märgistatud ilu ja muusika. Paljud templid ehitati tema auks.

   
Jumalanna Sekhmet esindatud sõda, hävitamise ning Katk.Tavaliselt kujutatakse peaga lõvi naise keha, ta oliseotud ka teise aspekti koos kassiga.

   
Teine jumalus, kes sageli kujutatud peaga loom on Anubis. Ta oli juht doglike loom nimega šaakal. Sest šaakalid elas madal kõrbes, kus kalmistute asusid, Anubis hakati austatud kui jumal nekropol. Anubis oli ka jumal Balsameerimis, ettevalmistamise eest vastutavad asutused matmiseks.

   
Me ei tea, miks egiptlased valis siduda mõned jumalad ja jumalannad loomadega või miks teatud loomaliikide tuli esindavad konkreetseid jumalus. Kõik loomad, välja püha ühendused olid aga levinud Egiptus mingil ajal oma ajalugu.